De installatie 

- Abracadabra -

Elektriciteitswerken

KODEC

Energiebeheersysteem
Voor bedrijven en particulieren

Capaciteitstarief

Digitale Teller

De digitale meter vervangt de oudere analoge meter. Deze meter wordt ingevoerd o.a. met de bedoeling de consument meer bewust te maken van zijn energieverbruik. Er zijn tijden geweest waar de meeste mensen zich niet bewust waren van energieverbruik maar door de digitale meter komt daar verandering in.  Door de komst van de digitale meter worden wij gedwongen ons energieverbruik te spreiden (om capaciteitstarief te vermijden) alsook zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom (door zonnepanelen) zelf te verbruiken i.p.v. deze op het net te injecteren (aangezien je teller niet meer terugdraait). 

 

De digitale meter meet jouw verbruik. Deze meetresultaten zijn online beschikbaar voor de consument maar de meetresultaten worden te traag geüpdatet en kunnen dus (nog) niet gebruikt worden om aan degelijke energiemonitoring te doen maar, de digitale teller is wel voorzien van een poort (P1 poort) om te koppelen met externe toestelletjes zoals bv een energiebeheersysteem. Zo worden de meetgegevens van de digitale teller realtime zichtbaar.

 

De digitale meter wordt soms ook 'slimme meter' genoemd maar dat klopt niet helemaal. Voor de consument wordt hij pas slim als je de digitale meter koppelt met een energiebeheersysteem. 

Capaciteitstarief wordt ingevoerd omdat we met een uitdaging geconfronteerd worden: overbelasting van het elektriciteitsnet. We verbruiken met zen allen meer en meer elektriciteit, kijk maar naar het opladen van de elektrische auto. Dit zou positief kunnen zijn voor het milieu aangezien elektriciteit op een groenere manier opgewekt kan worden maar ons elektriciteitsnet is hier nog niet op voorzien. Om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen probeert men de consument aan te moedigen zijn verbruik te spreiden, dit door de invoer van het capaciteitstarief.

 

Om kosten te besparen op je energiefactuur moet je proberen gedurende een kwartier je gemiddelde verbruik onder de 2500W te houden. Als je gedurende een kwartier over het algemeen 1500W verbruikt met pieken van 4000W zal er geen extra kost worden aangerekend. Als je echter continu 2499W verbruikt met pieken van 4000W zal er een extra kost worden aangerekend voor elk kwartier waarin dat zich voordoet. 

 

Het is dus de kunst zoveel mogelijk je verbruik te spreiden. Hiervoor is het gebruik van een energiebeheersysteem handig. Je kan toestellen uitschakelen (die je op dat moment niet nodig hebt) om onder dat gemiddelde van 2500W te blijven of je kan een notificatie krijgen als je kwartierverbruik te hoog ligt b.v.

Digitale teller

Capaciteitstarief