Bij energiemonitoring kijken we hoeveel je verbruikt en wanneer. Dit is de belangrijkste stap in het proces van bewustwording en besparing. Zo zie je dadelijk hoeveel die ene spot verbruikt en hoeveel het kost om bv. de TV te laten aanstaan. Maar ook hoeveel je zonnepanelen opbrengen en wat hiervan terug op het net wordt gezet. Daarnaast wordt ook je sluipverbruik duidelijk.
Om dit te bewerkstellen gaan we je totale verbruik van elektriciteit meten, zowel afname als injectie (indien je zonnepanelen hebt). Dit kan op verschillende manieren. We plaatsen een data logger of energiebeheersysteem en gaan hiemee aan de slag. Als je een digitale teller hebt, verbinden we deze met het geplaatste toestel om toegang te krijgen tot de meetgegevens van de digitale teller. Als je nog geen digitale teller hebt, sluiten we op het geplaatste toestel stroomklemmen of een kWh teller aan.
De metingen worden dan realtime weergegeven in je browser. Zo kan je bv een ledlamp aan- of uitdoen en zal je zien dat er een aantal watt meer of minder verbruikt wordt.
Het is echter zeer interessant om nog wat extra kringen en/of toestellen te meten. Dit kan door de stroom per kring te gaan meten met stroomklemmen of een kWh teller. Je kan ook het verbruik meten van een toestel dat in een stopcontact steekt. Dit doen we met een smartplug. Deze is draadloos verbonden met de datalogger of energiebeheersysteem. Zo kan je bv. gaan meten wat je koelkast verbruikt en of dit zo hoort te zijn. Een versleten toestel verbruikt meestal meer...! Alle meetgegevens komen samen in je browser.
Met een smartplug kan je ook toestellen aan- of uit schakelen. Een smartplug is namelijk het verlengde van je stopcontact, maar dan met een geavanceerde kWh teller er tussen. Je kan dit stopcontact aan- of uitschakelen waardoor het toestel dat erin steekt spanning krijgt of geen spanning krijgt. Dit behoort tot energiebeheersystemen.
De meeste dataloggers kunnen ook je water- en gasteller uitlezen via pulsen. Sommigen kunnen ook nog temperatuur- en andere sensoren gaan uitlezen. Alle meetgegevens weer samen in je browser.
De voorbije jaren heb ik honderen installaties geplaatst voor bedrijven, scholen en gemeentegebouwen in bv. Bonheiden, Sint Niklaas, Leuven, Brussel,... Ook de Action winkelketen heeft meer dan 100 installaties over heel België om hun verbruik op de voet te volgen. Voor de stad Gent heb ik een 200-tal installaties geplaatst voor residentiële gebouwen.
Vaak gaat het hier over het meten van elektriciteit, water en gas. Voor elektriciteit worden er meestal ook subkringen gemeten. Voor water en gas gaat het over het hoofdverbruik. Bij watermetingen komen er vaak waterlekken naar boven. Soms worden er lekken geregistreerd van duizenden liters drinkbaar water per dag.
Meestal is het niet wenselijk dat het bedrijf spanningsloos wordt gezet tijdens een installatie. Dankzij mijn aanbod van verschillende producten is het mogelijk om alles operationeel te houden! Ook het meten van subkringen is gemakkelijk te realiseren op verschillende manieren.
Slimme meter
- Abracadabra -
Elektriciteitswerken
KODEC
Capaciteitstarief